Skip links

Özgül Öğrenme Güçlüğü (Disleksi)


Date:
16 Haziran 2023

Özgül Öğrenme Güçlüğü (Disleksi)

ÖZGÜL ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ NEDİR ?

Özgül öğrenme güçlüğü (ÖÖG), normal veya ortalama zekaya sahip bireylerde ortaya çıkan belirli öğrenme zorluklarıdır. ÖÖG, dil, okuma, matematik veya yazma gibi belirli beceri alanlarında yoğunlaşabilir.

ÖÖG’nin belirtileri ve etkilendiği alanlar bireyden bireye değişebilir, ancak yaygın olan bazı belirtiler şunlardır:

  1. Dil becerilerinde zorluk: Sözcük dağarcığı, kelime anlamını anlama, cümle yapısını anlama ve kullanma konusunda güçlükler yaşanabilir.
  2. Okuma güçlüğü (disleksi): Okuma hızında yavaşlık, kelime tanıma zorluğu, sesleri birleştirme ve okunanları anlama konusunda zorluk yaşanabilir.
  3. Matematik güçlüğü (diskalkuli): Temel matematik kavramlarını anlama, sayıları sıralama, matematiksel işlemleri yapma ve matematiksel problemleri çözme konusunda güçlükler yaşanabilir.
  4. Yazma güçlüğü (disgrafi): Yazım hataları, cümle yapısı, paragraf organizasyonu ve yazıları düzenleme konusunda güçlükler yaşanabilir.

ÖZGÜL ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ NASIL TEDAVİ EDİLİR

Özgül öğrenme güçlüğünün nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte, genetik ve çevresel faktörlerin etkileşimiyle ortaya çıktığı düşünülmektedir. ÖÖG’nin tedavisi, bireysel ihtiyaçlara ve etkilenen beceri alanlarına göre uyarlanmalıdır. Özel eğitim, destekleyici öğretim programları, bireysel veya küçük gruplar halinde verilen öğretim, tekrar ve pekiştirme teknikleri, görsel ve işitsel destekler gibi stratejiler kullanılabilir. Erken teşhis ve erken müdahale önemlidir, bu nedenle ÖÖG belirtileri gösteren bireylerin çocuk ve ergen psikiyatristi tarafından değerlendirilmesi ve uzmanlarca desteklenmesi önemlidir.

DİSLEKSİ NEDİR ?

Disleksi, özgül öğrenme güçlüğü  çeşitlerinden bir tanesidir ancak en sık görülen ÖÖG çeşiti olması sebebiyle insanlar ve uzmanlar arasında ÖÖG yerine disleksi tabirinin kullanılmasına sık rastlanılır. Disleksi, bireyin yazılı dilin ses ve sembollerini doğru bir şekilde işleme yeteneğinde zorluk yaşamasıyla karakterizedir. Bu nedenle disleksili bireyler okuma-yazma güçlükleri yaşarlar.

Disleksiye sahip bireylerin bazı ortak belirtileri şunlardır:

  1. Okuma güçlüğü: Kelimeleri yanlış okuma, hece atlama, kelime sıralarını karıştırma veya okuduklarını anlama konusunda zorluk yaşama.
  2. Yazma güçlüğü: Harflerin düzgün yazılmasında güçlük, yazılan cümlelerin veya kelime sıralarının düzenlenmesinde sorun yaşama.
  3. İmla sorunları: Kelimelerin doğru yazılması ve yazıldığı gibi okunması konusunda güçlük.
  4. İfade etme güçlüğü: Düşünceleri sözlü veya yazılı olarak ifade etmekte zorluk, kelime dağarcığının sınırlı olması veya ifadelerin karışık olması.
  5. Okuma hızında yavaşlık: Okuma hızının yaşa ve düzeye göre beklenenden daha yavaş olması.

Disleksi, bireyin zekasını etkilemez. Ancak, okuma ve yazma becerilerindeki zorluklar, eğitim ve öğrenme süreçlerini olumsuz yönde etkileyebilir. Bu nedenle, disleksi tanısı konulan bireyler için erken teşhis, uygun eğitim ve destek önemlidir.

Call Now Button